Ukratko, odgovor je ne, ali korisno je znati zašto. Ovo pitanje nimalo ne zbunjuje većinu ljubitelja i vlasnika mačaka. Ipak, činjenica je i da veliki broj vlasnika kućnih ljubimaca veruje da je podela na mačju i pseću hranu zapravo samo marketing!

Zbog dobrobiti mačaka i pasa važno je razjasniti detalje u kojima se te hrane razlikuju. I kako se ne bi dešavalo da grešite dozvoljavajući svojoj mački da jede pseću hranu jer joj se dopada…ili obrnuto.

Iako su ređe mačke koje obožavaju industrijsku hranu za pse, njihov broj nije sasvim zanemarljiv. Važno je da znati da davanje pseće hrane mačkama nije preporučljivo. To ni u kom slučaju ne treba da bude uobičajena praksa i NIKAKO ne sme biti jedina hrana koju mačke dobijaju. Evo i zašto:

  1. Vitamin A se mora nalaziti u hrani za mačke, dok je psima umesto toga dovoljan beta karoten (pseći organizam ga može pretvarati u vitamin A). Iako neke hrane za pse sadrže vitamin A, većina njih ga nema u količinama koje su mačkama potrebne za održavanje zdravlja.

  2. Taurin je aminokiselina koja je neophodna svim mačkama. Psi mogu stvarati sopstveni taurin. Mnoge hrane za pse ne sadrže taurin, što kod mačaka (hranjenih takvom hranom) može dovesti do pogubne srčane bolesti – hipertrofične kardiomiopatije. Iste posledice se mogu očekivati ako mačka jede isključivo ribu, jer riblje meso ne sadrži ovu aminokiselinu. To je razlog što ste možda čuli da je riba „loša“ za mačke, iako to nije tačno. Odnosno, nije štetna osim ako je jedini sastojak mačje ishrane. Većina kvalitetnih industrijskih vrsta hrane za mačke pored ribe sadrže i druge potrebne hranljive sastojke.

  3. Arahidonična kiselina je masna kiselina koju psi mogu sami da stvaraju, dok je mačkama potrebna u hrani.

  4. Sadržaj proteina je još jedan važan razlog da mačkama ne dajete hranu za pse. Iako neke hrane za pse sadrže visok procenat proteina, većina ne dostiže količinu proteina koja je našim mačkama mesožderima neophodna. Produžena ishrana mačke hranom sa nedovoljno proteina je možda neće ubiti, ali mi znamo da to nije njihova prirodna hrana i prema tome ne može biti dobro.

Međutim, ono što je češća pojava, je da pas bude izbirljiv po pitanju hrane za pse, ali da sa zadovoljstvom jede mačju hranu. Pseći apetit kada je u pitanju mačja hrana zbunjuje mnoge vlasnike koji pogrešno zaključuju da je u redu da svoje ćudljive pse hrane isključivo hranom za mačke. Što je pogrešno!

Iako pas može živeti samo na hrani za mačke (za razliku od mačke koja bi jela samo hranu za pse), to nikako nije preporučljivo. Energetski sadržaj, visok procenat proteina i velike količine masti ne odgovaraju gastrointestinalnim organima pasa, a negativno utiču i na njihovu telesnu kondiciju.

Najvažnije od svega, psi koji jedu mačju hranu su obično debeli i pate od više gastrointestinalnih oboljenja od pasa koji jedu hranu za pse. Dijareja, povraćanje pa i pankreatitis (koji može biti opasan po život) su moguće posledice kratkotrajnog ili dugotrajnog davanja mačje hrane psima. Hrana za mačiće, koja sadrži još veći procenat proteina i masti, još je neprimerenija za pse.

Ipak, ako se pitate da li će povremeni zalogaj mačje hrane biti štetan za vašeg psa? I da li će poneki pseći keksić smetati vašoj mački? Verovatno ne. Ukoliko ne preterate!